2011. május 29., vasárnap

Gyermeknapi rendezvények

Szombat: Városliget
A gyermeknapi rendezvények "hagyományos" helyszíne a Városliget, ahol már szombattól érdekes programok, játékok és koncertek várták  a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Mi az ún. Babarétet céloztuk meg, és nem csalódtunk: volt ott játszósátor, csúszda, hinta, trambulin, kalózhajó, gyerek-színpad és sok-sok színes lufi. ☺ Gyermekünk remekül érezte magát, és hatalmas mázlink volt: még pont megúsztuk az esőt - ezért is volt jó kezdésre (é: 10 óra) érkezni.

Vasárnap: MüPa
A Művészetek Palotája is minden évben rendez gyereknapot  a vasárnapi Cifra Palota keretében. Külső és belső helyszínen is zajlottak a programok: bent  a szokásos babajátszó (még mindig ez a nagy kedvenc!), ügyességi feladatok és színpadi előadások, kint pedig kézműves foglalkozások és különböző koncertek a színpadon - mikor mi ott voltunk, pont a Búgócsiga Zenede lépett fel. A kinti helyszínnel csupán az volt a "baj", hogy nagyon fújt a szél - de szerencsére sütött a nap, így még a "csigaház" (zikkurat) tetejére is felmentünk. Kb. délig voltunk csak itt, de addig is remekül éreztük magunkat!
 (A "hagyományos" Cifra Palotáról egyébként ebben a korábbi bejegyzésemben írtam.)

Remélem mindenkinek jól telt a gyereknap, és ha idén már nem is, de jövőre sikerül ötletet meríteni ebből az ajánlóból.

2011. május 23., hétfő

Velencei tó

Jelentem, hétvégén megvolt az első pancsink a Velencei tóban! (Szombaton még csak "láblógatva" - ld. fotó, ám vasárnap már úsztam is ☺) Mi elég gyakran járunk errefele, hiszen a leányzó nagyszülei Agáron laknak.
A strand, amit most ajánlok, egy kifejezetten kisgyerekeseknek való szabadstrand. (Attól, hogy szabadstrand, ne ijedjen meg senki, nem lepukkant.) A Gárdonyi Sport Beach mellett található, és a "gyerekes" részén van egy hatalmas homokozó, ahonnan két oldalról, enyhe lejtőn, sekély vízbe lehet bejutni (eredetileg szörfösöknek alakították így ki) - szóval ideális pancsolásra, sarazásra és a babák, kisgyerekek fürdetésére. (Sőt, még jobb is, mint a gyerekpancsoló a Sport Beach-en - ott iszonyú agyagos a talaj.)
A part további részén lépcsőkön keresztül is be lehet jutni a vízbe, van egy étterem is, és ingyenes (? kérdés, a szezonban nem lesz-e  fizetős) parkoló is az út mentén. Ha  másik oldalról közelítjük meg a strandot, a Hotel Nautis mellett található.
Ám akármilyen strandot is választunk, a Velencei tó mindig nagyszerű kikapcsolódást nyújt a forró napokban - és Pestről is hamar le lehet jutni ide.

A Velence Resort&Spa termálfürdőről pedig ITT írtam.

2011. május 15., vasárnap

Évszakok - Minimatiné a MüPában

Bár a legutóbbi színházas bejegyzésemben azt írtam, hogy véget ért számunkra az idei évad, szombaton mégis a Művészetek Palotája felé vettük az irányt, hogy (én félig munkámból kifolyólag) megnézzük az Évszakok - Játék gyerekeknek Kányádi Sándor versei alapján című zenés darabot. Az előadás az ún. Minimatiné sorozatnak a része, és 2-től 8 éves korig hirdetik. Nos, én inkább azt mondanám, 3-4 éves kortól ajánlom. Egyrészt a hosszúsága miatt, ugyanis ez nem 20-30 perc, mint a Kolibris babaszínházak, hanem közel egy órás előadás. Másrészt, sok szép Kányádi verset szavalnak benne, ám ez a kisebbeket még nem köti le annyira.
A darab, mint címéből adódik, a négy évszakra épül, sok-sok verssel, énekkel, zenével (zongora-kíséret), és bábozással.
Kislányom az első fél órát szépen végig nézte, ám korából kifolyólag ez a 30 perc elég is volt elsőre. Jobban tetszett neki a szaladgálás az aulában, a "piros lépcsők" (ld. fotó) a lift és a forgóajtók.
Részletek a darabról a MüPa honlapján.
ITT pedig már a jövő félév Minimatiné előadásairól is tájékozódhattok (jegyek már kaphatóak!).

Ősztől tehát folytköv. színház és zene!

2011. május 5., csütörtök

Vasúttörténeti Park

A Vasúttörténeti Parkot mind a kisgyerekek, mind a vonatrajongó felnőttek szeretik. Gyakran várják különböző programok az érdeklődőket (pl. Közlekedésbiztonsági Nap, Gyermeknap),  emellett nosztalgiavonatokon, vagy épp Télapó Expressz-en (decemberben) is utazhatunk.
Mi egy nyugisabb, rendezvénymentes napot (a borús húsvét hétfőt)  választottunk első alkalommal a leányzóval. (Aki arra a kérdésre, hogy hová menjünk, Állatkertbe vagy Vasútparkba, egyértelműen a Vasúrparkot választotta, és már száguldott is a motorjával az ajtó felé ☺). 
Végigsétáltunk a vonatok mellett, bemásztunk egy-két gőzös vezetőfüléjébe, körbejártuk a parkot, és örültünk, hogy nem esik az eső.
Amit picit bánok, hogy régen (kb. 2000-ben, mikor először jártam ott), még be lehetett menni a vasúti kocsikba, sőt, még a sínautóba is beülhettünk. Jópár éve ezt már sajnos nem lehet...
Viszont az örökmozgó gyerkőcök részére kis játszótér is rendelkezésre áll. És lehet kerti vasutazni is - persze külön pénzért. A pénzt amúgy a nosztalgia boltban is rendesen lehet költeni a vasútmodell-megszállottaknak.
A belépő felnőtteknek 1100 Ft, gyerekeknek 4 év alatt ingyenes, amúgy 800 Ft.
További infók és programok a Vasútpark honlapján.

Képek: 1.Kis manó nagy vonat mellett
2. Nohabbal, még 2008-ban, pocakosan