2014. február 17., hétfő

Sípark Mátraszentistván

Kicsit hosszú lesz ez a poszt, de sebaj.
Picit csalódás volt nekünk a mátraszentistváni sípark. Sajnos - és erről az időjárás tehet -  alig volt hó, így nem is volt minden pálya megnyitva, amelyik meg igen, ahhoz is sáros, dagonyás út vezetett (és volt, amelyik pálya úgy kikopott, hogy már kilátszott a föld).
Igaz, ők a facebook-os oldalukon és honlapukon folyamatosan nyomták a marketing szöveget, hogy van hó, meg ratrakolnak, meg milyen szuper minden, de a valóság sajnos más volt.

Az árakról/bérletekről:
Van egész napos bérlet (5500 Ft), és félnapos, 13 óráig (4500 Ft). Ennyi. Tehát semmi 10-es jegy, vagy akár 1-es, vagy 1 órás, mint egy bármilyen osztrák pályán. A Teichalmon olcsóbban síeltünk tavaly, mint itt!
Azt írják, gyereknek 6 év alatt ingyenes a sípályák és síliftek használata. De! Ha a 6 év alatti gyerek be akar menni a kisgyerekeknek fenntartott bébipályára, ugyanúgy napijegyet kell vennie, ami nem sokkal olcsóbb, mint a felnőttjegy. Nagypályára, rögtön, meg nyilván nem viszel egy 6 év alatti gyereket, aki még felvonózni sem tud.
Ami még szép, hogy ha az oktatásra fizeted be a gyereked, akkor külön kifizeted az oktatást (6000 Ft) és pluszba a bérletet is(!!), mert bérlet nélkül nem tud bemenni az oktatópályára, vagyis az említett bébipályára.
Mi ez, ha nem lehúzás?
Igaz, írják, hogy cserébe ingyen van a parkoló - ami tiszta sár, vagyis sima föld, néhol kavicsokkal. Ezt is kiépíthették volna jobban. Mondjuk parkolóhely sok van.

Kérdés továbbá, hogy ha amúgy is vacakok a pályák, miért nem adják olcsóbban a bérleteket? Az eplényi sípálya ezt tette, mint megtudtam, ebben a vacak időben. Külföldről meg nem is beszélek. Mi egyszer Mariborban ingyen síelhettünk, mert szinte tavasz volt. Hozzáállás és mentalitás kérdése ez is. De biztos kellett nekik a pénz, ha már kevesen jönnek síelni a pocsék idő miatt. (Frissítve! 02.25: már utószezoni árakat kínálnak ők is!)
Így néz ki a honlapon a varázsszőnyeg - amikor van hó, biztos ilyen
 Kép forrása itt.
Csalódás volt továbbá, hogy a honlap szerint működő, kicsiknek való varázsszőnyeg-felvonó nem ment, vagy ha - külön kérésre! - be is indították, nem lehetett síléccel odamenni, mert onnan hordták el a havat "pályafeltöltés" céljából. A köteles felvonó meg vacak, kisgyereknek nehéz, csúszik, nincs rajta kapaszkodó. (Külföldi példa ismét: Donnersbachwald, varázsszőnyeges pálya - ahol a varázsszőnyeg 2x olyan hosszú, mint itt - ingyenes a kisgyerekeknek....)
Ez volt igazából a varázsszőnyeg... csak sétálni lehet rajta
Az étkezés is picit drága szerintem. Az egyik pálya alján van a Hütte, tehát pici gyerekkel csak úgy lehet odajutni, hogy bébipályánál síléc le és legyalogolsz. Mert ha kezdő, lesíelni nyilván nem tud, ha mégis, akkor hogy jöttök fel a tárcsás felvonóval? Sehogy. Kérdés: miért nincs egy mini büfé (é: csak szendvics, italok, vagy akár sültkrumpli) fent is, a parkolónál? (Vagy vigyél kaját magaddal, ez a megoldás.)
Wc is csak a Hüttében van, illetve elvileg a síkölcsönzős bódénál, ami szintén nem a pályák szélén, hanem a parkolóban van.
A kajára visszatérve. Egy rántott hús-krumplit + egy csak-krumplit, ketchuppal-majonézzel, és két Cappy üdítőt 3800(!) Ft-ért vettünk. De legalább a rántott húsok jó nagyok voltak. És a gőzgombóc is nagyon finom! (Ebbe csak belekóstoltam, egy családtagom rendelte.)

Ami még érdekes volt a sípályáknál, és nem is értem, mert közel 20 éves, külföldi síeléseim során ilyet még nem tapasztaltam (Olaszország, Szlovénia, Szlovákia, Ausztria - sok helyet bejártam), hogy nem csak a felvonónál van "kapu", hanem  a pályához sem mehetsz oda, csak ha becsipogtatsz. Nyilván nem megy senki a pályára csak úgy, ha nem tud síelni, ill. felvonózni, ezért nem is értem, minek a dupla rendszer.

Az oktatás is külön téma. Hiába van kiírva, hogy 9.45 és 10.00 között lehet jelentkezni oktatásra, ha előbb ér oda egy nagyobb csoport, vagy akár csak egy fő, aki privát órát kér, lemaradsz. A bejelentkezés sem ér semmit. Hiába jelentkezel be, ha képes vagy akár 5 percet is késni, vagyis 9.50-kor érkezni (gyerekkel ez könnyen előfordul, ld. amíg felöltözöl, parkolsz, kiszállsz, odacaplatsz lécekkel stb.), ha beelőz valaki (aki be sem jelentkezett előre), cseszheted. Egy oktató meg nem vihet 4 ovis gyereknél többet (szigorú előírások vannak itt kéremszépen), szóval hiába terveztük mi is, hogy síelünk, míg a gyerekeket oktatják, nem vállaltak be a plusz 2 gyereket. Ez valahol még érthető, mert a szabály az szabály, de mi az, hogy nincs elég oktató? Pláne péntek-szombat-vasárnap készülhetnének erre! Még jó, hogy előző nap tudtunk fogadni oktatót, így a gyerkőcök már tudták az alapokat.
(Megjegyzem: ha nem késünk, akkor sincs elég oktató!  Egyébként a honlapukon az Előjegyzés vagy akár a Síiskola/Síovi menüpontnál sehol sincs fent, hogy meddig kell megérkezni, csak az, hogy csak akkor tudják biztosítani az oktatást, ha előre bejelentkezünk. De akkor sem biztosítják. Szóval kicsit ellentmondásos a honlap és valóság ebből a szempontból is)

További hiányosság: a pályák szélén nincs pad, ülőhely, síléctároló. Ez főleg a bébipályánál hiányzott. Illetve egy darab dülöngélő sörpad volt - tele a síiskolások táskáival, amit értelemszerűen nem a sárba pakoltak, hanem a vékonyka asztalra és padra, így leülni sem tudtunk, amikor úgy adódott (ld. teaivás, sícipőlazítás stb.)

Mindegy, mi ezek ellenére jól éreztük magunkat, a gyerkőcök is ügyesek voltak, jó levegőn voltunk, rengeteget síeltünk - már ahogy kisgyerekkel tudtunk, és ha van több hó, nyilván még jobb élmény eme családi kikapcsolódás. Mert egy nagyon jól kialakított pályarendszerről van szó egyébként.

Csak még sokat kell tanulniuk "szomszédainktól". De legyünk optimisták: jövőre hátha pozitív irányban változik minden. Bár mi akkor Ausztriában síelünk ismét, az tutti!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése